classification - онтологија

класификација повеќе

мн. класификации
Вид збор: Именка, женски род
Распределување на предмети, појави и поими по класи, групи според определени критериуми (според својствата, степенот на вредност).

поделба повеќе

мн. поделби
Вид збор: Именка, женски род
Делба на истородни предмети или поими на групи, видови, разреди според определени карактеристики.
Албански: ndarje, klasifikim

типизација повеќе

типизацијата
Вид збор: Именка, женски род
Распоредување, класификација по типови, по обрасци.
Албански: klasifikim
Примери:
Типизација на езерата.