chatter - онтологија

батка повеќе

баткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
дрдори, пљампа
Употреба: Разговорно

зашлака повеќе

Види и: шлака (несв.)
зашлакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да дрдори.
Албански: dërdëllit
Употреба: Разговорно

истропа повеќе

истропаат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже нешто непромислено.
Албански: bërbëlit, rras
Употреба: Преносно значење , Разговорно

клепа повеќе

клепаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Многу зборува, дрдори, ломоти.
Албански: llomotis
Употреба: Преносно значење

плапоти повеќе

плапотат
Вид збор: Глагол, несвршен
брбори, дрдори
Албански: bërbëlis
Примери:
Не туку плапоти!

пљампа повеќе

пљампаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува нешто без врска.
Употреба: Разговорно

разбандори повеќе

(се) разбандорат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да дрдори, се расприкаже.
Употреба: Разговорно
Примери:
Се разбандориле и не им текнува да престанат.

разборува повеќе

(се) разборуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне многу да зборува.

раздрдори повеќе

(се) раздрдорат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне многу да дрдори.
Примери:
Се раздрдорил како да е сам во собата.

раздрдорува повеќе

Види и: раздрдори (св.)
(се) раздрдоруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) раздрдори

штрака повеќе

штракаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За дрвена направа која со вртење на рачката произведува звук кој штрака.
Албански: ulurimë