characterize - онтологија

карактеризира повеќе

карактеризираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Даде, дава карактеристика, опише, опишува суштествени црти на некого или на нешто.
Албански: karakterizon
Стане, станува својствен, карактеристичен белег за некого или нешто.
Албански: karakterizon
(се карактеризира) Се одликува со некои посебни црти.
Албански: karakterizohet

одликува повеќе

одликуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Изделува, одбележува, разликува од другите.
Албански: veçoj, karakterizoj

окарактеризира повеќе

Види и: карактеризира (св. и несв.)
окарактеризираат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде карактеристика, оценка за некого или за нешто.

окарактериса повеќе

Види и: карактеризира (св. и несв.)
окарактерисаат
Вид збор: Глагол, свршен
окарактеризира

оквалификува повеќе

оквалификуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде квалификација, оценка за некого или за нешто.
Албански: karakterizoj

опише повеќе

опишат
Вид збор: Глагол, свршен
Даде, изложи систематски карактеристични особини, црти на нешто за научна цел.
Албански: përshkruaj