cause - онтологија

извор повеќе

мн. извори
Вид збор: Именка, машки род
Основа, причина за некоја појава.

кауза повеќе

мн. каузи
Вид збор: Именка, женски род
општ интерес, дело, идеја
Албански: kauzë

основа повеќе

мн. основи
Вид збор: Именка, женски род
Причина, повод за нешто, за некаква пресметка, за некакво дејство.
Албански: arsye

предизвикувач повеќе

мн. предизвикувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што предизвикува, причинува нешто.
Албански: sfidues, shakëtar

причина повеќе

мн. причини
Вид збор: Именка, женски род
Појава која предизвикува друга како своја природна последица.
Албански: arsye

себеп повеќе

Види и: себап (м.)
Вид збор: Именка, машки род
себап
Употреба: Разговорно