cause - онтологија

внесе повеќе

внесат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика некаква состојба кај некого.
Албански: sjell

доведе повеќе

доведат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика нешто, доведе до некаков настан.
Албански: sjell

извор повеќе

мн. извори
Вид збор: Именка, машки род
Основа, причина за некоја појава.

кауза повеќе

мн. каузи
Вид збор: Именка, женски род
општ интерес, дело, идеја
Албански: kauzë

навлече повеќе

навлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика нешто непријатно, лошо.
Албански: shkaktoj, sjell

нанесе повеќе

нанесат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика некому нешто непријатно, лошо.
Албански: shkaktoj

направи повеќе

направат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика, стори нешто.
Албански: shkak

основа повеќе

мн. основи
Вид збор: Именка, женски род
Причина, повод за нешто, за некаква пресметка, за некакво дејство.
Албански: arsye

повлече повеќе

повлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане причина за нешто, за нечија постапка.
Албански: shkak

пораѓа повеќе

пораѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
предизвикува, создава
Албански: bëj, shkaktoj, sjell
Употреба: Преносно значење

прави повеќе

прават
Вид збор: Глагол, несвршен
Е причина за нешто.
Албански: shkak

предизвика повеќе

предизвикаат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане причина или повод за нешто.
Албански: shkak

предизвикувач повеќе

мн. предизвикувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што предизвикува, причинува нешто.
Албански: sfidues, shakëtar

причина повеќе

мн. причини
Вид збор: Именка, женски род
Појава која предизвикува друга како своја природна последица.
Албански: arsye

причини повеќе

причинат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика, стане причина за нешто, направи, стори нешто како повод.
Албански: shkakton

пробуди повеќе

пробудат
Вид збор: Глагол, свршен
поттикне, предизвика, возбуди
Албански: zgjoj, ngjall
(се пробуди) се пројави, се покаже
Албански: zgjoj, ngjall

произведе повеќе

произведат
Вид збор: Глагол, свршен
предизвика, создаде
Албански: shkaktoj
Употреба: Книжевен збор

себеп повеќе

Види и: себап (м.)
Вид збор: Именка, машки род
себап
Употреба: Разговорно