catechism - онтологија

веронаука повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Наука за верата, верско образование како наставен предмет.
Употреба: Црковен термин

катихизис повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Учење за христијанската вера, веронаука; основите на тоа учење претставени во вид на прашања и одговори.
Употреба: Црковен термин

китаб повеќе

(едн.) китабот
Вид збор: Именка, машки род
Книга што содржи верски учења и прописи кај муслиманите.
Албански: qitap feje
Употреба: Архаизам , Религија

крмчија повеќе

мн. крмчии
Вид збор: Именка, женски род
Зборник од црковни и световна правила кои cе применуваат во црковната управа.
Употреба: Црковен термин