cast - онтологија

излее повеќе

излеат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи, измоделира од топен метал и сл.
Албански: bëri
Употреба: Технологија

лее повеќе

леат
Вид збор: Глагол, несвршен
Сипе во калап, дава форма на нешто растопена.
Албански: derdh
Употреба: Технологија

лив повеќе

мн. ливови
Вид збор: Именка, машки род
Растопена маса од метал од која се леат различни предмети.
Албански: derdhje
Употреба: Технологија

лие повеќе

Види и: лее (несв.)
лијат
Вид збор: Глагол, несвршен
лее

лиеница повеќе

мн. лиеници
Вид збор: Именка, женски род
Нешто излиено, добиено со лиење од некаков метал.

налее повеќе

налеат
Вид збор: Глагол, свршен
Потури, полее со течност што се стврднува (со растопено злато, чоколада, восок).
Албански: flak

одлее повеќе

одлеат
Вид збор: Глагол, свршен
Истури растопен метал во калап.
Албански: derdh

одливка повеќе

мн. одливки
Вид збор: Именка, женски род
Фигура, предмет добиен со постапка на леење метал во калап.

поразлее повеќе

Види и: разлее (св.)
поразлеат
Вид збор: Глагол, свршен
Исипе во калап, растопи малку, во некоја мера.
Албански: hedh

преточи повеќе

преточат
Вид збор: Глагол, свршен
Промени, претвори во нешто друго.
Албански: ndryshoj, derdh
Употреба: Преносно значење

разлее повеќе

разлеат
Вид збор: Глагол, свршен
Исипе во калап, растопи.
Албански: derdh

слее повеќе

слеат
Вид збор: Глагол, свршен
За метали - соедини со леење; направи со леење, излее.
Албански: bashkojë
Употреба: Технологија