cassock - онтологија

мантија повеќе

мн. мантии
Вид збор: Именка, женски род
Свештенички долг фустан, обично со црна боја, што се облекува над друга облека.
Употреба: Црковен термин

одежда повеќе

мн. одежди
Вид збор: Именка, женски род
Облека на свештениците.
Албански: veshje prifti, veladon
Употреба: Црковен термин

раса повеќе

мн. раси
Вид збор: Именка, женски род
Горна облека на православни духовници.
Албански: veladon
Употреба: Црковен термин
Примери:
(разг.) Фрли раса - се распопи, раскалуѓери.

риза повеќе

мн. ризи
Вид збор: Именка, женски род
свештеничка облека
Албански: rasë, veladon, mantil
Употреба: Архаизам , Црковен термин

стихар повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Свештеничка одежда.
Употреба: Црковен термин