case - онтологија

гајба повеќе

мн. гајби
Вид збор: Именка, женски род
Амбалажа за транспорт на храна, пијалаци и др.

капсула повеќе

мн. капсули
Вид збор: Именка, женски род
Обвивка што обмотува, штити нешто.
Албански: këllëf

касела повеќе

мн. касели
Вид збор: Именка, женски род
Ковчег, сандак за облека.
Употреба: Архаизам

кауза повеќе

мн. каузи
Вид збор: Именка, женски род
парница, правно прашање
Албански: çështje juridike
Употреба: Правда

падеж повеќе

мн. падежи
Вид збор: Именка, машки род
Деклинација на именката.
Латински: casus Албански: rasë
Употреба: Граматика

пачка повеќе

мн. пачки
Вид збор: Именка, женски род
Футрола за куршуми.

сандак повеќе

мн. сандаци
Вид збор: Именка, машки род
мерка
Турски: sandık Албански: masë

случај повеќе

мн. случаи
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што се случило, настан.
Албански: rast

ствар повеќе

мн. ствари
Вид збор: Именка, женски род
предмет
Употреба: Правда , Разговорно

футрола повеќе

мн. футроли
Вид збор: Именка, женски род
Кутија, навлака, корици за чување на некој предмет или инструмент.
Германски: Futteral