carry - онтологија

влече повеќе

влечат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Носи со својот тек, водотек.
Албански: sjell, tërheq

доноси повеќе

доносат
Вид збор: Глагол, свршен
Носи нешто до крај, додека требало или додека можело да се носи.
Албански: bart, sjell, bie
За жена - поднесе бременост до породување.
Албански: baj, bart

изнавози повеќе

Види и: навози (св.)
изнавозат
Вид збор: Глагол, свршен
Навози, надонесе со возење многу, доволно, во голема количина.
Албански: vozis shumë

изнакрева повеќе

изнакреваат
Вид збор: Глагол, свршен
Крене, земе, понесе со себе нешто во голема количина.
Албански: ngre, merr

изнаноси повеќе

Види и: наноси (св.)
изнаносат
Вид збор: Глагол, свршен
Надонесе нешто во големо количество.
Албански: mbart, sjell

накрене повеќе

накренат
Вид збор: Глагол, свршен
Крене, наземе многу нешта.
Албански: ngre

нанесе повеќе

нанесат
Вид збор: Глагол, свршен
За вода, ветар - надонесе со себе, остави по себе нешто, направи нанос, намет.
Албански: sjell

носи повеќе

носат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Држејќи нешто, некого в рака, в раце или товарено на себе, оди за да го премеcти.
Албански: mbaj

однесе повеќе

однесат
Вид збор: Глагол, свршен
Со носење пренесе, премести некого или нешто од едно на друго место.
Албански: shpie, bartë
За вода, ветар - со своето движење пренесе нешто од едно место на друго; одвлече, разурне, уништи.
Албански: e barti
Употреба: Преносно значење
За мисла, ум - пренесе на некое место, настан итн.
Албански: shpie, çoj

однесува повеќе

Види и: однесе (св.)
(се) однесуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
однесе

понесе повеќе

понесат
Вид збор: Глагол, свршен
Тргна носејќи нешто со себе; земе за раце или подигне нешто и тргне во определен правец.
Албански: marr, mbart
Земе на себе (задача, одговорност), преземе, поднесе.
Албански: marr
Употреба: Преносно значење
Добие, заслужи награда и сл.
Албански: marr, fitoj
Употреба: Преносно значење
Опфати, обземе некого нешто.
Албански: marr, zë
Употреба: Преносно значење
занесе, опие
Албански: marr, deh

поноси повеќе

поносат
Вид збор: Глагол, свршен
Носи малку, кратко време.
Албански: mbaj pak

пронесе повеќе

пронесат
Вид збор: Глагол, свршен
Однесе низ нешто.
Албански: mbart, shpie