carrier - онтологија

доносител повеќе

мн. доносители
Вид збор: Именка, машки род
Тој што донесува нешто.
Албански: bartës

носач повеќе

мн. носачи
Вид збор: Именка, машки род
Тоа што носи (брод).
Албански: bartës, mbajtës
Употреба: Транспорт

превозник повеќе

мн. превозници
Вид збор: Именка, машки род
Тој што превезува, што врши превоз на патници и стока.
Употреба: Транспорт

пренесувач повеќе

мн. пренесувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што пренесува, што е причина нешто да се пренесе (болест, глас, вест).
Албански: bartës, transmetues

преносител повеќе

мн. преносители
Вид збор: Именка, машки род
пренесувач
Употреба: Медицина