captain - онтологија

јузбашија повеќе

мн. јузбашии
Вид збор: Именка, машки род
Капетан во османлиската војска.
Турски: yüzbaşı
Употреба: Воен термин , Историја

капетан повеќе

мн. капетани
Вид збор: Именка, машки род
Највисокиот чин на нижите офицери во војска.
Албански: kapiten
Употреба: Воен термин
заповедник на брод
Албански: kapiten
Употреба: Транспорт
старешина, водач воопшто
Албански: kapiten
Управник, старешина на град или на територијална единица.
Албански: kapiten
Употреба: Историја

капидан повеќе

мн. капидани
Вид збор: Именка, машки род
војвода
Употреба: Архаизам

капитен повеќе

мн. капитени
Вид збор: Именка, машки род
Водач, претставник на спортски тим.
Употреба: Спорт

реис повеќе

мн. реиси
Вид збор: Именка, машки род
Капетан на брод.
Албански: kapiten
Употреба: Архаизам