canon - онтологија

канон повеќе

мн. канони
Вид збор: Именка, машки род
Утврдено правило, закон донесен од највисоката црковна власт во христијанската религија.
Албански: kanon, norm ligjore fetare
Употреба: Црковен термин
Попис на религиозни списи прифатени од црквата како cвети книги.
Албански: kanon
Употреба: Црковен термин
Псалм определен за пеење во чест на празник или светец.
Албански: kanon, psalm
Употреба: Црковен термин
Збир на правила, норма, принцип во некој уметнички правец, творештво, учење и сл.
Албански: kanon
Употреба: Преносно значење
Верижно пеење во хор, во кое мелодијата на водечкиот глас ја прифаќаат и другите гласови, повторувајќи ја во определени периоди.
Албански: këndim kanon
Употреба: Музика и танц
Стар жичен музички инструмент од составот на чалгаџиите.
Албански: instrument i vjetër, kanon
Употреба: Музика и танц

каноник повеќе

мн. каноници
Вид збор: Именка, машки род
Католички свештеник cо повиcок чин.
Латински: canonicus
Употреба: Религија