cancellation - онтологија

одјава повеќе

мн. одјави
Вид збор: Именка, женски род
Известување со кое нешто се одјавува.
Албански: çlajmërim
Документ со којшто нешто се одјавува.
Албански: çlajmërim

отказ повеќе

мн. откази
Вид збор: Именка, машки род
Откажување, за постапка со која се откажува нешто.
Албански: pezullim
Употреба: Правда

пишманлак повеќе

мн. пишманлаци
Вид збор: Именка, машки род
Откажување од договор, од намера.
Албански: pezullim
Употреба: Архаизам , Економија

сторнирање повеќе

Вид збор: Именка, среден род
поништување
Албански: stornim
Употреба: Економија

сторно повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, среден род
Во книговодството - исправање на грешно книжена ставка; пренесување на друга сметка.
Албански: anulim
Употреба: Економија
прекратување, укинување, поништување
Албански: stornim
Примери:
Сторно на разервацијата.

укнување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
укнува