camp - онтологија

камп повеќе

мн. кампови
Вид збор: Именка, машки род
Војнички логор.
Албански: kamp ushtarak
Употреба: Воен термин
Уредено место cо шатори или мали, дрвени куќички за сместување и одмор на туристи.
Албански: kamp
Употреба: Туризам

кампира повеќе

Види и: кампува (св. и несв.)
кампираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
кампува
Употреба: Туризам

кампува повеќе

кампуваат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Логорува, привремено живее во шатор, на отворено, во природа.
Употреба: Туризам

лагер повеќе

мн. лагери
Вид збор: Именка, машки род
Општественополитичко групирање.
Албански: kamp, kampus
Употреба: Политика

логор повеќе

мн. логори
Вид збор: Именка, машки род
Место каде што привремено престојува некаков колектив (војска, извидници, спортисти, работници на изградба на некои објекти) обично под шатори.
Албански: kamp, logor
Привремено прифатилиште на поголем број лица настрадани од непогоди (временски и политички).
Албански: kamp

логорува повеќе

логоруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Претстојува во логор.

табор повеќе

мн. табори
Вид збор: Именка, машки род
Преноќиште, собиралиште на скитници.
Албански: kamp, tabor
Употреба: Преносно значење
Примери:
Цигански табор.

улогори повеќе

улогорат
Вид збор: Глагол, свршен
Постави, се смести во логор.
Албански: kampoj
(се улогори) Се постави, се смести во логор, се залогори.
Албански: vendoset në kamp

улогорува повеќе

Види и: улогори (св.)
улогоруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Постави, се смести во логор, залогорува.
Албански: kampoj
(се улогорува) Се постави, се смести во логор, се залогорува.
Албански: vendoset në kamp