camomile - онтологија

боливач повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Едногодишна лековита билка со ситен бел цвет и пријатна миризба.
Латински: Matricaria chamomilla Албански: kamomilë
Употреба: Ботаника

вртипоп повеќе

мн. вртипопи
Вид збор: Именка, машки род
камилица, боливач
Латински: Matricaria chamomilla Албански: kamomile
Употреба: Ботаника , Дијалектен збор

камилица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
боливач, вртипоп
Латински: Matricaria chamomilla Албански: kamomilë
Употреба: Ботаника

лајкучка повеќе

мн. лајкучки
Вид збор: Именка, женски род
боливач, камилица
Албански: kamomilë, luleqeni
Употреба: Ботаника

попадика повеќе

мн. попадики
Вид збор: Именка, женски род
Општ назив за камилица.
Латински: Matricaria chamomilla Албански: kamomile
Употреба: Ботаника