calf - онтологија

данак повеќе

мн. данаци
Вид збор: Именка, машки род
Машко теле одбиено од цицање.
Турски: dana
Употреба: Дијалектен збор , Зоологија

икра повеќе

мн. икри
Вид збор: Именка, женски род
(обично во мн.) Дебелото месо од коленото до глуждот.
Албански: pulpë, tuçkë
Употреба: Анатомија

јуница повеќе

мн. јуници
Вид збор: Именка, женски род
Младо женско говедо што сѐ уште не се отелило.
Употреба: Земјоделство

лист повеќе

мн. листови
Вид збор: Именка, машки род
Задниот месест (мускулест) дел на ногата што се наоѓа над глуждот.
Албански: pulpë
Употреба: Анатомија

теле повеќе

мн. телиња
Вид збор: Именка, среден род
Малото на крава.
Албански: viç
Употреба: Зоологија
Примери:
Крава со теле.

теленце повеќе

Види и: теле (ср.)
мн. теленциња
Вид збор: Именка, среден род
теле
Употреба: Деминутив