cadence - онтологија

каденца повеќе

мн. каденци
Вид збор: Именка, женски род
Акордcки низ со кој се завршува некој дел од композиција или музичко дело како целина.
Албански: kadencë
Употреба: Музика и танц
Виртуозен дел на соло-концерт во кој солистот свири без придружба од оркестарот.
Албански: kadencë
Употреба: Музика и танц