bypass - онтологија

бајпас повеќе

мн. бајпаси
Вид збор: Именка, машки род
Премостување на оштетен дел од аортата со помош на парче здрава вена или со пресадување вештачки крвен сад.
Употреба: Медицина

шант повеќе

мн. шантови
Вид збор: Именка, машки род
бајпас
Употреба: Архаизам , Медицина
Примери:
Има веќе два шанта.