bush - онтологија

грмушка повеќе

мн. грмушки
Вид збор: Именка, женски род
Ниско растение што расте во група од повеќе стебленца.
Албански: kaçubë, shkurre, bushe
Употреба: Ботаника

дрма повеќе

мн. дрми
Вид збор: Именка, женски род
Ниска шума составена од грмушки и разни ниски дрвја.
Албански: korie
Употреба: Ботаника

дрмка повеќе

Види и: грмушка (ж.)
мн. дрмки
Вид збор: Именка, женски род
грмушка
Употреба: Ботаника

џбун повеќе

мн. џбунови
Вид збор: Именка, машки род
грмушка
Албански: kaçubë, shkurre
Употреба: Ботаника

шип повеќе

мн. шипови
Вид збор: Именка, машки род
џбун, грм, грмушка
Албански: shkurre, kaçubë
Употреба: Ботаника

шумка повеќе

мн. шумки
Вид збор: Именка, женски род
грмушка, џбун
Албански: kaçubë
Употреба: Ботаника
Примери:
Пак беше се скрил овчарот во една шумка.