burn - онтологија

вгори повеќе

(се) вгорат
Вид збор: Глагол, свршен
Се вцрви, поцрвене (од сонце оган).
Албански: skuqem, digjem

гламноса повеќе

гламносаат
Вид збор: Глагол, свршен
изгори, поцрни
Албански: digjet

гори повеќе

горат
Вид збор: Глагол, несвршен
Е во оган, е запален.
Албански: digjet
Има висока телесна температура.
Албански: digjet
Употреба: Медицина , Преносно значење

догори повеќе

Види и: гори (несв.)
догорат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгори до крај, престане да гори.
Албански: djeg deri në fund
Употреба: Преносно значење

доиспече повеќе

Види и: испече (св.)
доиспечат
Вид збор: Глагол, свршен
(се доиспече) се пресонча
Албански: djeg
Употреба: Преносно значење

долути повеќе

Види и: лути (несв.)
(му) долутат
Вид збор: Глагол, свршен
Почувствува лут вкус.
Албански: djeg
Употреба: Безлично

жари повеќе

жарат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се жари) Се претвора во жар, е во состојба на жар.
Албански: djegur në hi

жега повеќе

жегаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(само 3. л.) За болка - прободува, силно пече.
Употреба: Медицина

жеже повеќе

жежат
Вид збор: Глагол, несвршен
Предизвикува силна топлина.
Албански: djegë

жежне повеќе

Види и: жеже (несв.)
жежнат
Вид збор: Глагол, свршен
жеже
Албански: djeg

жига повеќе

Види и: жега (несв.)
жигаат
Вид збор: Глагол, несвршен
жега

жижне повеќе

жижнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се жижне) Се изгоре, се опече.
Албански: digjem

жури повеќе

журат
Вид збор: Глагол, несвршен
Надразнува, предизвикува црвенило на кожата (за коприва).
Албански: ndez

загори повеќе

Види и: гори (несв.)
загорат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да гори.
Албански: djeg
Изгори малку, подгори нешто при варење или печење.
Албански: djeg

зажари повеќе

зажарат
Вид збор: Глагол, свршен
За коприва - почне да жари, да жури.
Албански: djeg

зажеже повеќе

зажежат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да жеже.

залути повеќе

залутат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да ми (ти, му...) лути од нешто. Ми (ти, му...) лути.

запали повеќе

запалат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да гори нешто со пламен.
Албански: djeg
(се запали) Почне да гори.
Албански: djeg

запари повеќе

запарат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да пржи, да пече (во грло, во уста).
Албански: djeg

запече повеќе

запечат
Вид збор: Глагол, свршен
За сонце - почне да пече, да жеже.
Албански: pjek, djegë
Почне да пече, да жари.
Албански: djegë

згори повеќе

згорат
Вид збор: Глагол, свршен
Одеднаш, одненадеж почне да гори.
Албански: digjet

изгори повеќе

изгорат
Вид збор: Глагол, свршен
3аврши со горење.
Албански: djeg
Потроши со горење.
Албански: djeg
Гори малку, загори, подгори, за јадење.
Албански: djeg
Надразни сетило за вкус, излути.
Албански: djeg
Направи да биде уништено како последица на голема употреба, остар вкус.
Албански: djeg
Употреба: Разговорно
(се изгори) Почувствува силен, најчесто лут или остар, вкус.
Албански: djeg

испече повеќе

испечат
Вид збор: Глагол, свршен
Изложи на силно сонце.
Албански: djeg
Употреба: Преносно значење
(се испече) Добие изгореници (од оган, од сонце).
Албански: djeg

испозапали повеќе

Види и: запали (св.)
испозапалат
Вид збор: Глагол, свршен
Запали повеќе нешта одеднаш.
Албански: kall, djeg, ndez

испопали повеќе

испопалат
Вид збор: Глагол, свршен
Запали повеќе нешта.
Албански: djeg, ndez, kall

лути повеќе

лутам
Вид збор: Глагол, несвршен
Пржи, гори, пали (на јазик, на кожа, на очи).
Албански: djeg

налути повеќе

налутат
Вид збор: Глагол, свршен
Почувствува малку лут вкус (од јадење, пијалак). Со кратка заменска форма - ми (ти, му).
Албански: djegë
Употреба: Гастрономија

напари повеќе

напарат
Вид збор: Глагол, свршен
Доживее нешто лошо, непријатно.
Албански: përvëloj, digjem
Употреба: Преносно значење
(се напари) Доживее нешто непријатно, лошо.
Албански: përvëlohem, digjem
Употреба: Преносно значење

опали повеќе

опалат
Вид збор: Глагол, свршен
изгори, обгори
Албански: djegë
Предизвика руменило на кожата под влијание на сонце, ветар и сл.
Албански: djegë

опече повеќе

опечат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгори, добие изгореница, рана.
Албански: djeg
Опали, обгори од сонце.
Албански: djeg
Предизвика болка, внатрешен немир.
Албански: djegë, përvëloj
(се опече) се изгоре
Албански: djeg

пали повеќе

палат
Вид збор: Глагол, несвршен
Уништува со огин.
Албански: kall, djeg
(за сонце) жеже, пече
Албански: djeg, përzhit
(за пиперка или зачин) лути
Албански: djeg

пари повеќе

парат
Вид збор: Глагол, несвршен
жеже
Албански: përvëlon
(за коприва) жури
Албански: djegë
Употреба: Дијалектен збор
(за нешто луто; за алкохол) пече
Албански: djegë
Употреба: Дијалектен збор

парне повеќе

парнат
Вид збор: Глагол, свршен
ожеже, опече
Албански: djeg
Употреба: Дијалектен збор
олути
Албански: djeg
Употреба: Дијалектен збор

парнува повеќе

Види и: парне (св.)
парнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
парне
Употреба: Дијалектен збор

пече повеќе

пече
Вид збор: Глагол, несвршен
Со оган го прави годен за употреба.
Албански: djeg
За сонце - пали, жеже, грее.
Албански: djeg
За пиперка; рана - лути.
Албански: djeg
Грижа на совеста.
Албански: djeg
Употреба: Преносно значење

пламноса повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
(преод.) изгори
Албански: kall
Употреба: Преносно значење , Разговорно

пламти повеќе

пламтат
Вид збор: Глагол, несвршен
За човек - обземен од силно чувство.
Албански: digjet
Употреба: Преносно значење

погори повеќе

погорат
Вид збор: Глагол, свршен
Гори малку, кратко време или уште малку.

подгори повеќе

подгорат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгори до некој степен.
Албански: djeg

подзагори повеќе

Види и: загори (св.)
подзагорат
Вид збор: Глагол, свршен
За јадење - загори малку.
Албански: djeg, shkrumoj pak

подналути повеќе

Види и: налути (св.)
подналутат
Вид збор: Глагол, свршен
Ми (ти, му, ...) Почувствува малку лут вкус.
Албански: djeg
Употреба: Гастрономија

пожеже повеќе

Види и: жеже (несв.)
пожежат
Вид збор: Глагол, свршен
(само 3. л.) Жеже малку, кратко време.

поопече повеќе

Види и: опече (св.)
поопечат
Вид збор: Глагол, свршен
Опече, изгори малку, во помал степен.

попари повеќе

попарат
Вид збор: Глагол, свршен
За слана - уништи растение.
Албански: përvëloj, djegë
Употреба: Ботаника

попрегори повеќе

Види и: прегори (св.)
попрегорат
Вид збор: Глагол, свршен
Прегори малку, до определен степен.

прегори повеќе

прегорат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи да загори, да изгори, испече повеќе отколку што е потребно.
Албански: djegë
Употреба: Гастрономија
Изгори, се расипе, добие куса врска, куршлус.
Албански: djeg
Престане да гори.
Албански: shuhet

прижеже повеќе

прижежат
Вид збор: Глагол, свршен
Однаш почне силно да жеже.
Албански: djeg
Ми (ти, му) стане малку жешко.
Албански: digjem, kallem

припече повеќе

припечат
Вид збор: Глагол, свршен
За сонце - одеднаш почна силно да пече.
Албански: djeg

сврели повеќе

сврелат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сврели) се распали, се згорешти
Албански: nxehet
Употреба: Преносно значење
Примери:
Нешто многу си се сврелил.

согори повеќе

согорат
Вид збор: Глагол, свршен
Изгори, уништи со оган, со пожар.
Растопи, разгради нешто.

согорува повеќе

согоруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Уништува со горење.

спали повеќе

спалат
Вид збор: Глагол, свршен
изгори

спржи повеќе

спржат
Вид збор: Глагол, свршен
исуши, прегори
Албански: djegë, përzhit
Употреба: Преносно значење
Примери:
Сушата ги спржи лисјата.
(се спржи) се исуши, се прегори
Албански: përzhit, djegë
Употреба: Преносно значење
Примери:
Тревата се спржила.

џишне повеќе

џишнат
Вид збор: Глагол, свршен
изгори, подгори
Употреба: Разговорно
запече
Употреба: Разговорно

џурка повеќе

Види и: жури (несв.)
џуркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Жури со коприва.
Албански: djeg, përvëloj
Употреба: Ботаника
(се џурка) Се жури со коприва.
Албански: djeg, përvëloj
Употреба: Ботаника

џурне повеќе

џурнат
Вид збор: Глагол, свршен
ожари
Албански: djeg, përvëloj
Примери:
Ме џурна со копривата.
(се џурне) се ожари
Албански: digjem, përvëlohem
Примери:
Се џурна од копривата.

штипе повеќе

штипат
Вид збор: Глагол, несвршен
За студ, ветар, чад, пијачка - дејствува остро на кожата или на некој орган.
Албански: djeg
Употреба: Преносно значење