bristle - онтологија

ежи повеќе

(се) ежат
Вид збор: Глагол, несвршен
За животно - е во состојба на надразнување така што влакната, пердувите му се креваат нагоре како боцките на еж.
Албански: tërqethet

костреши повеќе

(се) кострешат
Вид збор: Глагол, несвршен
За коса и веѓи - неуредно стрчи на разни страни.
Албански: qime të tërqethura

накостреши повеќе

(се) накострешат
Вид збор: Глагол, свршен
За животно - се наежави, ги подигне влакната, пердувите од страв, од студ.
Албански: tërqeth, rrënqeth
За човек - силно се возбуди, се разлути, се наостри за одбрана, за судир, за борба.
Албански: tërbohet, rrënqethet

наштркне повеќе

наштркнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се наежи, се накостреши.

стрка повеќе

стркаат
Вид збор: Глагол, несвршен
штрка
Употреба: Дијалектен збор

штркне повеќе

штркнат
Вид збор: Глагол, свршен
За коса, прачка - се исправи или крене наеднаш.