bring - онтологија

даде повеќе

дадам
Вид збор: Глагол, свршен
Одржи, изведе, приреди нешто пред публика.
Албански: dërgoj
Однесе некаде нешто.
Албански: dërgoj

доведе повеќе

доведат
Вид збор: Глагол, свршен
Со придружување помогне или натера да дојде некој на определено место.
Албански: sjell
Постави некого или помогне некој да биде поставен на определена позиција во општеството, во работна организација и сл.
Албански: sjell
Донесе со себе деца од претходниот брак.
Албански: solli, pruni
Во состави со именки.
Албански: pruni, solli

довлече повеќе

довлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Доведе, донесе некого со сила.
Албански: sjell

докачи повеќе

Види и: качи (св.)
докачат
Вид збор: Глагол, свршен
Качи, искачи нешто до крај.
Албански: shtyj

донесе повеќе

донесат
Вид збор: Глагол, свршен
Пренесе, предаде некому нешто носејќи го од некаде.
Албански: sjell
Доведе некого од некаде до определено место.
Албански: çoj
Даде некаква материјална корист некому (приход, добивка) или доведе до некакво признание (награда, победа).
Албански: bie
Предизвика нешто, стане причина за нешто.
Албански: shkaktoj
Соопшти, пренесе глас, вест од некаде.
Дојде, се случи нешто во текот на времето.

издотера повеќе

Види и: дотера (св.)
издотераат
Вид збор: Глагол, свршен
Дотера во голем број луѓе.
Албански: sjell

изнесе повеќе

изнесат
Вид збор: Глагол, свршен
Носејќи извади нешто надвор или од некаде.
Албански: nxjerr, hedh
Донесе, принесе храна пред некого.
Албански: sjell

навее повеќе

Види и: вее (св. и несв.)
навеат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика, поттикне нешто (некакво расположение, мисли).
Албански: shkaktoj, sjell
Употреба: Преносно значење

нанесе повеќе

нанесат
Вид збор: Глагол, свршен
Дојде, го наведе патот неочекувано, непланирано.
Албански: sjell, shpie
Употреба: Преносно значење

стави повеќе

Види и: става (несв.)
стават
Вид збор: Глагол, свршен
Приведе некого во некоја положба.
Албански: sjell
Употреба: Преносно значење