bridle - онтологија

заоглави повеќе

заоглават
Вид збор: Глагол, свршен
Стави оглав на животно.

заузди повеќе

зауздат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави узда на коњ, затегне узда.
Албански: fre, kapistër
Совлада, надвие, стави под контрола.
Албански: vë nën kontroll
Употреба: Преносно значење

наоглави повеќе

наоглават
Вид збор: Глагол, свршен
Стави огламник на добиток.
Албански: vë kapistër, kërpesh

обузди повеќе

обуздат
Вид збор: Глагол, свршен
Стави узда на коњ.
Албански: frenoj, vë fre

оглав повеќе

мн. оглави
Вид збор: Именка, машки род
огламник
Албански: fre, kapistër, kërpesh

огламник повеќе

мн. огламници
Вид збор: Именка, машки род
Предмет направен од јаже или од кожа што се става околу главата на животно (обично коњ, магаре) за да се води.

узда повеќе

мн. узди
Вид збор: Именка, женски род
Ремен за водење на коњ и др.
Употреба: Разговорно

уздичка повеќе

Види и: узда (ж.)
мн. уздички
Вид збор: Именка, женски род
узда
Употреба: Деминутив

улар повеќе

мн. улари
Вид збор: Именка, машки род
Дел од коњска опрема, јаже на главата на коњот за кое тој се врѕува или се води.
Турски: yular