breast - онтологија

боска повеќе

мн. боски
Вид збор: Именка, женски род
Млечна жлезда, дојка, града, цицка кај жена.
Албански: gji, sisë
Употреба: Анатомија

града повеќе

мн. гради
Вид збор: Именка, женски род
Предниот дел од телото кај човекот и цицачите.
Албански: gji
Употреба: Анатомија
Дојка, цицка кај жените.
Албански: gji
Употреба: Анатомија

гради повеќе

градите
Вид збор: Именка, множина
Преден дел на телото помеѓу вратот и стомакот.
Албански: gjoks
Употреба: Анатомија

дојка повеќе

мн. дојки
Вид збор: Именка, женски род
Орган со млечни жлезди на градите кај жената и соодветен орган кај женките на цицачите.
Албански: gji, sisë
Употреба: Анатомија

цица повеќе

Види и: цицка (ж.)
мн. цици
Вид збор: Именка, женски род
цицка, дојка
Албански: gji, sisë
Употреба: Анатомија , Дијалектен збор

цице повеќе

Види и: цицка (ж.)
мн. цициња
Вид збор: Именка, среден род
цицка
Употреба: Деминутив

цициште повеќе

Вид збор: Именка, среден род
(обично мн. цицишта) цица, дојка
Употреба: Аугментатив

цицка повеќе

мн. цицки
Вид збор: Именка, женски род
женска града
Германски: Zitze Албански: sisë, gji
Употреба: Анатомија , Разговорно
града на маж
Албански: gjoks
Употреба: Анатомија , Разговорно
млеко, дојка
Албански: sisë, gji
Употреба: Преносно значење

циче повеќе

Вид збор: Именка, среден род
цица