box - онтологија

бокс повеќе

мн. боксови
Вид збор: Именка, машки род
(едн.) Борба со тупаници меѓу двајца противници во ринг, со специјални ракавици и со определени правила.
Албански: boksim
Употреба: Спорт
Удар со тупаница.
Албански: boks
Употреба: Спорт
(само едн.) Посебно обработена телешка кожа за обувки.
Албански: lëkurë viçi për këpucë
Преградено место во некој објект со одредена намена.
Албански: boks

кутија повеќе

мн. кутии
Вид збор: Именка, женски род
Предмет во облик на сандаче со капак со различна намена.
Турски: kutu Албански: kuti
табакера
Албански: tabakerë, kuti cigaresh

ложа повеќе

мн. ложи
Вид збор: Именка, женски род
Посебно ограден дел во театар или во сала за приредби, со засебен влез и удобни седишта, најчесто наменет за угледни посетители.
Албански: lozhë

сандак повеќе

мн. сандаци
Вид збор: Именка, машки род
Дрвен или метален ковчег за чување продукти, облека, стоки).
Турски: sandık Албански: sandëk

сеф повеќе

мн. сефови
Вид збор: Именка, машки род
Долап, сандак воопшто.
Албански: arkë, sandëk

фах повеќе

мн. фахови
Вид збор: Именка, машки род
сандаче за пошта
Германски: Fach