bottom - онтологија

газ повеќе

мн. газови
Вид збор: Именка, машки род
Заден дел од човековото тело меѓу половината и нозете.
Албански: prapanicë, vithe, bithë
Употреба: Анатомија , Разговорно

газер повеќе

мн. газери
Вид збор: Именка, машки род
Долниот, најнизок дел од некој сад, дно на длабок предмет, кутија, сандак и сл.

дно повеќе

мн. дна
Вид збор: Именка, среден род
Долниот дел од некој сад, долната површина од некој предмет.
Албански: fund, bazë
Долниот дел од некаква вдлабнатина, долина, котлина на земјената површина.
Албански: fund, bazë
Тврда земјена површина, тло на кое лежи водената маса на морето, езерото, реката и сл.
Албански: fund

задник повеќе

мн. задници
Вид збор: Именка, машки род
Долниот заден дел од телото на човекот; заден дел од животно.
Албански: prapanicë
Употреба: Анатомија

задница повеќе

мн. задници
Вид збор: Именка, женски род
задник
Албански: prapanicë
Употреба: Анатомија

здолниште повеќе

Види и: здолница (ж.)
мн. здолништа
Вид збор: Именка, среден род
дно
Албански: vithe
Употреба: Дијалектен збор