bore - онтологија

бактиса повеќе

Види и: боктиса (св.)
(се) бактисаат
Вид збор: Глагол, свршен
Ми (ти, му...) стане досаден, здодевен.
Употреба: Разговорно

боктиса повеќе

боктисаат
Вид збор: Глагол, свршен
додее, досади
Турски: bıkmak
Употреба: Архаизам , Разговорно

давеж повеќе

мн. давежи
Вид збор: Именка, машки род
Досаден човек, здодевно нешто.
Албански: njeri i bezdisshëm
Употреба: Разговорно

дави повеќе

дават
Вид збор: Глагол, несвршен
Досадува некому со зборување.
Албански: mërzit
Употреба: Разговорно

догрдее повеќе

догрдеат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане здодевно, неподносливо преку секоја мера.

додее повеќе

додеат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане здодевен, неинтересен, предизвика чувство на здодевност, монотонија.
Албански: mërzis, bezdis

досади повеќе

досадат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
Предизвика чувство на досада, на непријатност, стане здодевен, неинтересен, неподнослив.
Албански: mërzit
(се досади, само несв.) Го поминува времето во досада, не знае што да прави.
Албански: mërzit
(ми, ти, му...се досади) Му се здодее, му се смачи од нешто.
Албански: mërzitet

досаѓа повеќе

Види и: досади (св. и несв.)
досаѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
досадува

дотегне повеќе

дотегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Ми (ти, му...) стане тежок, неподнослив; ми (ти, му...) здодее нешто.

задроби повеќе

задробат
Вид збор: Глагол, свршен
задрнка
Албански: mërzi

збоктиса повеќе

Види и: боктиса (св.)
збоктисаат
Вид збор: Глагол, свршен
боктиса
Турски: bıkmak
Употреба: Архаизам , Разговорно

здодева повеќе

Види и: здодее (св.)
здодеваат
Вид збор: Глагол, несвршен
ми (ти, му...) се здодева (само 3. л. едн.) здодее

здодее повеќе

здодеат
Вид збор: Глагол, свршен
Стане некој, нешто здодевен некому.
Албански: mërzitet
Стане некому здодевно.
Албански: mërzitet
Употреба: Безлично
(се здодее) Не му е интересно повеќе.
Албански: mërzitet
Употреба: Безлично

здосади повеќе

здосадат
Вид збор: Глагол, свршен
досади, здодее
Употреба: Дијалектен збор
(се здосади) се досади, се здодее
Употреба: Дијалектен збор

капавица повеќе

Вид збор: Именка, женски род
Човек што е многу настојчив да го добие тоа што го сака, здодевен човек.
Албански: i mërzitshëm
Употреба: Преносно значење

пицајзла повеќе

мн. пицајзли
Вид збор: Именка, женски род
досаден човек
Српски: пицајзла Албански: njeri i bezdisshëm
Употреба: Вулгарно , Преносно значење

помасира повеќе

Види и: масира (несв.)
помасираат
Вид збор: Глагол, свршен
Здодева малку.

преџвака повеќе

преџвакаат
Вид збор: Глагол, свршен
Повеќе пати повтори нешто, здодее со повторување на истата тема.
Албански: mërzit, bezdis
Употреба: Пејоратив , Преносно значење

скрвави повеќе

скрвават
Вид збор: Глагол, свршен
Здодее до крајна мера.
Албански: mërzit, bezdis
Употреба: Преносно значење
Примери:
Ми се скрвави и оваа работа.

фластер повеќе

мн. фластери
Вид збор: Именка, машки род
Здодевен, прилепчив човек.
Албански: njeri i mbërzitshëm
Употреба: Преносно значење
Примери:
Ми се залепи како фластер.