blur - онтологија

замагли повеќе

замаглат
Вид збор: Глагол, свршен
За поглед, мисла и др. - направи да биде нејасен, неопределен.
Албански: mjegulloj
Употреба: Преносно значење
(се замагли) За поглед, мисла - стане нејасен, неопределен.
Албански: mjegullon
Употреба: Преносно значење

замати повеќе

заматат
Вид збор: Глагол, свршен
(се замати) се замагли
Албански: mjegulloj

подзамати повеќе

подзаматат
Вид збор: Глагол, свршен
Замати малку, донекаде.
(се подзамати) Се замати донекаде, само малку.

смати повеќе

сматат
Вид збор: Глагол, свршен
За вода, течност - направи да стане матен.
Албански: turbulloj
Примери:
Водата со крв ја смати.
(се смати) (се) помати, (се) замати
Албански: turbulloj
Употреба: Преносно значење
Примери:
Се смати водата.

сматува повеќе

Види и: смати (св.)
(се) сматуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) смати, (се) поматува