blossom - онтологија

зацвета повеќе

зацветаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да цвета.

зацути повеќе

Види и: цути (несв.)
зацутат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да цути.
Албански: çel, lulëzoj
Почне да напредува.
Албански: lulëzoj
Употреба: Преносно значење

исцвета повеќе

исцветаат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со цветање.

процвета повеќе

Види и: цвета (несв.)
процветаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да цвета.
Албански: lulëzoj
Употреба: Ботаника
Постигне висок степен на развој, подем, благосостојба.
Албански: lulëzoj

процут повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
Цутење, почеток на цутење.
Албански: lulëzim

процути повеќе

Види и: цути (несв.)
процутат
Вид збор: Глагол, свршен
Пушти цут, процвета, расцвета, расцути.
Албански: lulëzon
Се разубави, се развие во нешто убаво.
Албански: lulëzon
Употреба: Преносно значење
Достигне висок степен на развиток; доживее процут.
Албански: lulëzon
Употреба: Преносно значење

расцвет повеќе

Вид збор: Именка, машки род
расцут

расцвета повеќе

Види и: расцути (св.)
расцветат
Вид збор: Глагол, свршен
расцути
Албански: lulëzoj
Употреба: Ботаника

расцветува повеќе

Види и: расцвета (св.)
расцветуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
расцутува
Употреба: Ботаника

расцветување повеќе

Вид збор: Именка, среден род
расцутување
Албански: lulëzim
Употреба: Ботаника

расцут повеќе

(едн.) расцутот
Вид збор: Именка, машки род
Достигне повисок степен на развој, забележи подем.
Примери:
Расцут на науката, уметноста, стопанството.

расцутеност повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
За растенија - состојба на тоа што е расцутено.
Албански: lulëzim
Употреба: Ботаника
Примери:
Овошките во градината се во фаза на расцутеност.

расцути повеќе

расцутат
Вид збор: Глагол, свршен
Пушти цут.
Албански: lulëzoj
Употреба: Ботаника
Примери:
Рано расцутија багремите.

расцутува повеќе

Види и: расцути (св.)
расцутуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
расцути

цавтење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
цветење
Употреба: Дијалектен збор

цавти повеќе

Види и: цвети (несв.)
цавтат
Вид збор: Глагол, несвршен
цвети
Употреба: Дијалектен збор
Примери:
Ружата рано цавти.

цвет повеќе

мн. цветови
Вид збор: Именка, машки род
Дел од растение, органот за размножување.
Албански: lule
Употреба: Ботаника
Примери:
Окапа цветот.
Обично членувано - одбрани луѓе од извесно општество, средина; подобриот дел на нешто.
Албански: lule
Употреба: Преносно значење
Примери:
Цветот на интелигенцијата.
Најубавото време од животот.
Албански: lulëlzim
Употреба: Преносно значење
Примери:
Во цветот на младоста, годините, силите.

цвета повеќе

Види и: цвети (несв.)
цветаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пушта или развива цветови.
Албански: lulëzoj
Употреба: Ботаника
Примери:
Црешата цвета.
Се развива, напредува, е во подем.
Албански: lulëzon
Употреба: Преносно значење
Примери:
Економијата цвета.

цветеж повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
цветање
Албански: lulëzim
Употреба: Ботаника , Поетски збор
Примери:
Во пролетен цветеж.

цветен повеќе

цветни
Вид збор: Придавка
Кој се однесува на цвет.
Примери:
Цветен прав.
Кој е насаден со цвеќиња.
Примери:
Цветна ливада.

цветење повеќе

Види и: цвета (несв.)
(едн.) цветењето
Вид збор: Именка, среден род
цвета
Албански: lulëzim
Употреба: Ботаника
Примери:
Време на цветење.

цветец повеќе

Види и: цвет (м.)
мн. цветци
Вид збор: Именка, машки род
цвет
Албански: lule
Употреба: Ботаника , Деминутив
Примери:
Расте цветец мал.

цвети повеќе

цветат
Вид збор: Глагол, несвршен
За растенија - пушта цвет.
Албански: çel
Употреба: Ботаника
Примери:
Цвеќиња цветат.
За човек - се наоѓа во физички расцут.
Албански: zhvillohem
Употреба: Преносно значење
Примери:
Лицето и цветеше како цвеќе в пролет.
Успешно се развива, напредува.
Албански: zhvillohet
Употреба: Преносно значење
Примери:
Вашето претпријатие сега цвети.

цветне повеќе

цветнат
Вид збор: Глагол, свршен
За растение - пушти цвет.
Албански: lulëzoj
Употреба: Ботаника , Поетски збор
Примери:
Тутун и памук цветнаа таму.
разубави, расцвета
Албански: lulëzoj
Употреба: Поетски збор , Преносно значење
Примери:
Во дните нови животот цветна.

цветнува повеќе

Види и: цветне (св.)
цветнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
цветне
Употреба: Ботаника

цветче повеќе

Види и: цветец (м.)
мн. цветчиња
Вид збор: Именка, среден род
цвет, цветец
Употреба: Деминутив

цут повеќе

Вид збор: Именка, машки род
цвет
Примери:
(нар. поез.) Два девера, два цута невена.

цутеж повеќе

Вид збор: Именка, машки род
цветеж, цутење
Употреба: Поетски збор
Примери:
цутење на јаболкниците

цутење повеќе

Вид збор: Именка, среден род
Пуштање цветови.
Албански: lulëzim
Употреба: Ботаника

цути повеќе

Види и: цвети (несв.)
цутат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пушта цутови, се отвора во цут.
Албански: lulëzoj
Употреба: Ботаника
Примери:
Јаболкницата цутеше.

цутка повеќе

Види и: цут (м.)
мн. цутки
Вид збор: Именка, женски род
цут
Албански: lule
Употреба: Ботаника

цутне повеќе

цутнат
Вид збор: Глагол, свршен
расцветува
Примери:
Цутнало цвеќе в градина.