blaze - онтологија

букне повеќе

букнат
Вид збор: Глагол, свршен
Пламне, наеднаш почне силно да гори.
Албански: ndez flakë

букти повеќе

буктат
Вид збор: Глагол, несвршен
Силно и неконтролирано гори.
Употреба: Дијалектен збор

вива повеќе

виваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Пламти, гори силно со пламен.

жари повеќе

жарат
Вид збор: Глагол, несвршен
Опфатен е од силно чувство.
Албански: mbuluar
Употреба: Преносно значење

запламти повеќе

Види и: пламти (несв.)
запламтат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да пламти, да гори силно.
Албански: flakëroj
(се запламти) Почна да пламти.
Албански: ndizem

пламти повеќе

пламтат
Вид збор: Глагол, несвршен
Гори со силен пламен.
Албански: digjet

разгори повеќе

разгорат
Вид збор: Глагол, свршен
(се разгори) Почне силно, добро да гори.
Албански: flakëroj, ndez