blabber - онтологија

алапачка повеќе

мн. алапачки
Вид збор: Именка, женски род
Жена што зборува брзо и многу, што прекажува, што озборува.
Употреба: Разговорно

баботало повеќе

мн. баботала
Вид збор: Именка, среден род
Тој што баботи, што зборува постојано и гласно.
Употреба: Разговорно

баботач повеќе

мн. баботачи
Вид збор: Именка, машки род
дрдорко

бамкалец повеќе

мн
Вид збор: Именка, машки род
дрдорко, мрморко

брбливец повеќе

мн. брбливци
Вид збор: Именка, машки род
Човек што многу брбла, што многу зборува.

брбло повеќе

Види и: брбливец (м.)
мн. брбловци
Вид збор: Именка, машки род
брбливец

вербализација повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
Зборување во ветар, дрдорење.
Албански: murmuritje
Употреба: Преносно значење

верглаш повеќе

мн. верглаши
Вид збор: Именка, машки род
Тој што зборува брзо, без размислување.
Албански: llafazan
Употреба: Иронично , Преносно значење

дрдало повеќе

мн. дрдала
Вид збор: Именка, среден род
дрдорко
Албански: llafazan

дрдливец повеќе

Види и: дрдорко (м.)
мн. дрдливци
Вид збор: Именка, машки род
дрдорко

дрндало повеќе

мн. дрндала
Вид збор: Именка, среден род
Лице што многу зборува.
Албански: llafazan
Употреба: Преносно значење

зборливец повеќе

мн. зборливци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што зборува многу.

клепало повеќе

мн. клепала
Вид збор: Именка, среден род
дрдорко
Албански: llafazan
Употреба: Преносно значење

кљакуш повеќе

мн. кљакуши
Вид збор: Именка, машки род
дрдорко
Употреба: Разговорно

кљанкач повеќе

мн. кљанкачи
Вид збор: Именка, машки род
дрдорко
Употреба: Разговорно

крекалица повеќе

мн. крекалици
Вид збор: Именка, женски род
Жена што многу зборува, брборка.
Албански: grua llafazane
Употреба: Разговорно

крекло повеќе

мн. крекловци
Вид збор: Именка, машки род
Тој што многу зборува.
Употреба: Разговорно

папагал повеќе

мн. папагали
Вид збор: Именка, машки род
Човек што повторува туѓи зборови и мисли.
Албански: papagall
Употреба: Преносно значење

расчепиуста повеќе

Вид збор: Именка, женски род
дрдорко, дрндало
Употреба: Разговорно

шмизла повеќе

мн. шмизли
Вид збор: Именка, женски род
Дрдорка, озборувачка, помодарка, разгалена девојка со специфичен животен стил којашто кокетира и што ги следи актуелните модни збиднувања.