blab - онтологија

бае повеќе

баат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува многу, без потреба, повторува една иста работа.
Албански: llomotis
Употреба: Преносно значење

бамбори повеќе

бамборат
Вид збор: Глагол, несвршен
Здодевно зборува за иста работа.
Употреба: Дијалектен збор

батка повеќе

баткаат
Вид збор: Глагол, несвршен
дрдори, пљампа
Употреба: Разговорно

брбори повеќе

брборат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува многу, сѐ и сешто, за сѐ и сешто.
Албански: llafazan

вергла повеќе

верглаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Брзо зборува; кажува едно исто, повторува.
Албански: llomotis
Употреба: Иронично , Преносно значење

дрдори повеќе

дрдорат
Вид збор: Глагол, несвршен
Постојано, многу зборува, обично за безначајни работи.

дрнда повеќе

дрндаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Многу зборува, дрдори.
Албански: llafazan
Употреба: Преносно значење

дрнка повеќе

дрнкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Збори непрекинато.
Албански: llafazan
Употреба: Разговорно

дроби повеќе

дробат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува многу, зборува непромислено.
Албански: llafazan
Употреба: Преносно значење

забрбори повеќе

Види и: брбори (несв.)
забрборат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да брбори.
Албански: fillon të llomotis
(се забрбори) Се занесе во брборење.
Албански: llomotis gjatë

задрдори повеќе

Види и: дрдори (несв.)
задрдорат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да дрдори.

задрнка повеќе

задрнкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да брбори, да дрдори.
Албански: llafos, llomotis
Употреба: Преносно значење , Разговорно

заломоти повеќе

Види и: ломоти (несв.)
заломотат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да ломоти, да вреви, да брбори.

запласкоти повеќе

запласкотат
Вид збор: Глагол, свршен
забрбори, задрдори

здрдори повеќе

здрдорат
Вид збор: Глагол, свршен
дрдори

избрбори повеќе

Види и: брбори (несв.)
избрборат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже нешто брборејќи.
Албански: llomotis, bëlbëzoj
Каже нешто што не треба да се каже.
Албански: llomotis

извергла повеќе

Види и: вергла (несв.)
изверглаат
Вид збор: Глагол, свршен
вергла

издрдори повеќе

Види и: дрдори (несв.)
издрдорат
Вид збор: Глагол, свршен
Дрдори, кажува некому нешто што не треба да се каже.
Албански: llomotis
Кажува нешто безначајно, се и сешто.
Албански: llomotis
(се издрдори) Каже нешто што не треба.
Албански: llomotis

издрнда повеќе

Види и: дрнда (несв.)
издрндаат
Вид збор: Глагол, свршен
Каже глупости.
Албански: llomotis

изнадрдори повеќе

Види и: надрдори (св.)
изнадрдорат
Вид збор: Глагол, свршен
Надрдори многу, искаже многу безначајни работи.

изназборува повеќе

Види и: назборува (св.)
(се) изназборуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Назборува многу, што треба и што не треба.
Албански: foli, llafosi shumë

исприкаже повеќе

исприкажат
Вид збор: Глагол, свршен
(се исприкаже) Се изназборува со некого.
Албански: llafos

клапа повеќе

клапаат
Вид збор: Глагол, несвршен
дрдори

кљанка повеќе

кљанкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува бесмислици, постојано дрдори; губи време во дрдорење.
Употреба: Разговорно

ломоти повеќе

ломотат
Вид збор: Глагол, несвршен
Постојано зборува, многу зборува, обично за безначајни работи.
Употреба: Разговорно

набрбори повеќе

набрборат
Вид збор: Глагол, свршен
(се набрбори) се изнакаже
Албански: llomotis
Употреба: Разговорно

надрдори повеќе

надрдорат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнакаже, изназборува многу, сѐ и сешто, излишни работи.
Албански: llomotis
(се надрдори) Се изнакаже, се изназборува до задоволување, многу.
Албански: llomotis

надрида повеќе

надридаат
Вид збор: Глагол, свршен
Назборува многу, сешто, надрдори.
Албански: llomotis
Употреба: Преносно значење

надроби повеќе

надробат
Вид збор: Глагол, свршен
Надрдори, изнакаже сешто.
Албански: llomotis
Употреба: Преносно значење

назборува повеќе

назборуваат
Вид збор: Глагол, свршен
Зборувајќи каже, соопшти многу нешта, изнакаже.
Албански: flas shumë, llomotis

наклапа повеќе

Види и: клапа (несв.)
наклапаат
Вид збор: Глагол, свршен
надрдори, натропа
Примери:
Шарлатаните можат да наклапаат дека сме биле фаворит на светското првенство.

пласка повеќе

пласкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Збори многу, збори глупости.
Албански: llomotis
Примери:
Не туку пласкај толку!

подрдори повеќе

подрдорат
Вид збор: Глагол, свршен
Дрдори кратко време.

подрнда повеќе

подрндаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дрдори малку, кратко време.

подроби повеќе

подробат
Вид збор: Глагол, свршен
Зборува сѐ и сешто кратко време.

поплапоти повеќе

Види и: плапоти (несв.)
поплапотат
Вид збор: Глагол, свршен
Плапоти некое време.

попласка повеќе

попласкаат
Вид збор: Глагол, свршен
Пљампа, дрдори извесно време.

поплеска повеќе

Види и: плеска (несв.)
поплескаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дрдори, пљампа малку, некое време.

попљампа повеќе

Види и: пљампа (несв.)
попљампаат
Вид збор: Глагол, свршен
Дрдори, брбори некое време.
Употреба: Разговорно

пцала повеќе

пцалаат
Вид збор: Глагол, несвршен
дрдори
Албански: llomotis

разбаботи повеќе

разбаботат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
дрдори, се расприкаже
Албански: llomotis
Употреба: Преносно значење

разбрбори повеќе

(се) разбрборат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне многу да брбори.
Примери:
Се разбрбореле и никако да престанат.

раздрнда повеќе

Види и: дрнда (несв.)
(се) раздрндаат
Вид збор: Глагол, свршен
многу зборува, дрдори
Албански: llomotis
Употреба: Преносно значење
Примери:
Ама сте се раздрндале.

разлае повеќе

Види и: лае (несв.)
разјалат
Вид збор: Глагол, свршен
(се разлае) Почне многу да зборува, дрдори
Албански: llomotis
Употреба: Преносно значење
Примери:
Пак ти нешто си се разлајала.

разломоти повеќе

Види и: ломоти (несв.)
(се) разломотат
Вид збор: Глагол, свршен
се разбрбори, се раздрдори, се расприкаже
Примери:
Се разломоти тетка му.

расплапоти повеќе

(се) расплапотат
Вид збор: Глагол, свршен
(се) раздрдори
Албански: llomotis
Употреба: Разговорно
(се) разбаботи
Албански: llomotis
Употреба: Разговорно

распласка повеќе

(се) распласкат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне многу да дрнда.
Албански: llomotis
Употреба: Преносно значење
Примери:
Што ли се распласкал така?

тропа повеќе

тропаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Зборува глупости, треска глупости.
Албански: llafazan
Употреба: Преносно значење

шлака повеќе

шлакаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Брбори, тропа, зборува глупости.
Албански: llomotis
Употреба: Преносно значење

шлакне повеќе

шлакнат
Вид збор: Глагол, свршен
избрбори
Албански: llomotis
Употреба: Преносно значење