bit - онтологија

бит повеќе

из. мн. бита
Вид збор: Именка, машки род
Основна единица за количество информација.
Албански: bit
Употреба: Информатика

драм повеќе

мн. драмови
Вид збор: Именка, машки род
Мало количество од нешто.
Албански: dram, sasi e vogël
Употреба: Преносно значење

ѓем повеќе

мн. ѓемови
Вид збор: Именка, машки род
Кратка метална шипка што му се става на коњот во устата, а со краевите се прицврстува за уздата и служи за управување со коњот.
Турски: gem

локма повеќе

мн. локми
Вид збор: Именка, женски род
дробенка
Турски: lokma

троа повеќе

Вид збор: Прилог
Малку, многу малку.