bind - онтологија

коричи повеќе

коричат
Вид збор: Глагол, несвршен
Става корици на книга.

подврзе повеќе

подврзат
Вид збор: Глагол, свршен
За книга - направи корици на книга.
Албански: shtërngoj
Обврзе со нешто, задолжи.
Албански: lidh
Употреба: Преносно значење , Разговорно

поприврзе повеќе

Види и: приврзе (св.)
поприврзат
Вид збор: Глагол, свршен
Приврзе некого малку повеќе кон себе.

сврзе повеќе

сврзат
Вид збор: Глагол, свршен
(се сврзе) Се соедини едно нешто со друго.
Албански: lidhem

склучи повеќе

склучат
Вид збор: Глагол, свршен
(се склучи) се состави
Албански: lidh

спојува повеќе

(се) спојуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) сврзува, (се) соединува

укоричи повеќе

укоричат
Вид збор: Глагол, свршен
Подврзе во корици - за книга.