belch - онтологија

ждригне повеќе

ждригнат
Вид збор: Глагол, свршен
Испушти воздух од желудникот.

зарига повеќе

заригаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да рига, да блуе.
Албански: vjellë
Почне да ждрига.
Албански: gogësoj
Почне да исфрла оган, пламен.
Албански: hedh
Употреба: Преносно значење

изрига повеќе

Види и: рига (несв.)
изригаат
Вид збор: Глагол, свршен
Исфрли силно со ригање, блуе.
Албански: vjell

подждригне повеќе

Види и: ждригне (св.)
подждригнат
Вид збор: Глагол, свршен
ждригне

пождригне повеќе

Види и: ждригне (св.)
пождригнат
Вид збор: Глагол, свршен
ждригне

приблуе повеќе

Види и: блуе (св. и несв.)
приблујат
Вид збор: Глагол, свршен
Ненадејно исфрли нешто нагло и во големо количество (за вулкан, оружје).
Албански: vjell, nxjerr
Употреба: Преносно значење

разрига повеќе

(се) разригаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне силно да рига.

разригува повеќе

Види и: разрига (св.)
(се) разригуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се) разрига