beginning - онтологија

алфа повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, женски род
почеток
Албански: fillim
Употреба: Преносно значење

ембрион повеќе

мн. ембриони
Вид збор: Именка, машки род
Нешто што е во зачеток, што најавува некаков почеток.
Албански: fillim
Употреба: Преносно значење

зародок повеќе

мн. зародоци
Вид збор: Именка, машки род
Почеток, почетна состојба, почетна појава на нешто.
Албански: fillim
Употреба: Преносно значење

зафаток повеќе

мн. зафатоци
Вид збор: Именка, машки род
почеток

зачеток повеќе

мн. зачетоци
Вид збор: Именка, машки род
Почеток, навестување на нешто.
Албански: fillim
Употреба: Книжевен збор

начеток повеќе

мн. начетоци
Вид збор: Именка, машки род
почеток
Албански: fillim

повој повеќе

мн. повои
Вид збор: Именка, машки род
Почеток на развојот на нешто, на некоја дејност.
Албански: fillim, nisje
Употреба: Преносно значење

почеток повеќе

мн. почетоци
Вид збор: Именка, машки род
Прв, воведен момент или дел од нешто; појдовна точка.
Албански: fillim

праг повеќе

мн. прагови
Вид збор: Именка, машки род
Почеток на нешто, на некакво дејство или состојба.
Албански: fillim
Употреба: Преносно значење

сефте повеќе

сефтето
Вид збор: Именка, среден род
Првата покупка или продажба изутрина или воопшто.
Турски: siftah
Употреба: Разговорно

старт повеќе

(едн.)
Вид збор: Именка, машки род
излезна, појдовна точка
Албански: fillim