befriend - онтологија

другарува повеќе

другаруваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се дружи, живее другарски, е другар/другарка со некого.
Албански: shoqërohem

дружи повеќе

(се) дружат
Вид збор: Глагол, несвршен
другарува

заарни повеќе

(се) заарнат
Вид збор: Глагол, свршен
Се зближи со некого, се спријатели.
Албански: shoqërues
Употреба: Разговорно

задругари повеќе

Види и: задругарува (св.)
(се) задругарат
Вид збор: Глагол, свршен
задругарува

задругарува повеќе

задругаруваат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да другарува.

зближи повеќе

зближат
Вид збор: Глагол, свршен
(се зближи) Стане близок со некого, се спријатели.
Албански: bëhem shok

здружи повеќе

здружат
Вид збор: Глагол, свршен
спријатели, зближи
Албански: bëhem shok
(се здружи) се спријатели, се зближи
Албански: bëhem shok

здуши повеќе

здушат
Вид збор: Глагол, свршен
(за животно) Направи да не чувствува некого како непријател, како туѓ.
Албански: bashkoj
(за човек) Направи да се спријатели.
Албански: bëhem shok
Употреба: Преносно значење
(се здуши) За човек - се зближи, се спријатели.
Албански: miqësohet

подружи повеќе

Види и: дружи (несв.)
подружат
Вид збор: Глагол, свршен
Дружи некого кратко време.
Употреба: Разговорно
(се подружи) Се дружи кратко време со некого.

позближи повеќе

Види и: зближи (св.)
позближат
Вид збор: Глагол, свршен
Развие поблиски, пријателски односи.
Албански: afroj, bashkoj
Употреба: Преносно значење
(се позближи) Се зближи, се спријатели, стане близок со некого.
Албански: afrohem, shoqërohem
Употреба: Преносно значење

приврзе повеќе

приврзат
Вид збор: Глагол, свршен
(се приврза) се зближи, се спријатели
Албански: afrohet, lidhet

спријатели повеќе

спријателат
Вид збор: Глагол, свршен
Направи некои да станат пријатели, здружи.
Албански: mqësohem
Примери:
Ги спријатели и заедничката несреќа.