beat - онтологија

бамка повеќе

бамкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
тропа, удира
Албански: godas
тепа
Албански: rrah
Употреба: Разговорно

бапка повеќе

бапкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се бапка) Се удира.
Албански: rrah, godas

би повеќе

Вид збор: Глагол, свршен
Тепа, бие - аористна форма.
Употреба: Архаизам

бие повеќе

бијат
Вид збор: Глагол, несвршен
тепа, удира
Албански: rrah
Удира (за ветер, сонце).
Албански: rrah
Употреба: Преносно значење
(се бие) се тепаат, се удираат
Албански: rrah

боксува повеќе

боксуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира некого со тупаници.
Албански: godas

бува повеќе

буваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира, тупа, бие по нешто предизвикувајќи специфичен звук.
Албански: godas, rrah
(се бува) се удира
Албански: rrah

бувта повеќе

бувтаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира, бие, тупа по нешто.
Албански: godas
(се бувта) се удира
Албански: godas

доистепа повеќе

Види и: истепа (св.)
доистепаат
Вид збор: Глагол, свршен
Истепа, убие сѐ, сите до еден.
Употреба: Разговорно

замава повеќе

замаваат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да мава, да удира.
Албански: godas, rrah

запердаши повеќе

запердашат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да пердаши, да тепа некого.
Употреба: Разговорно

заплеска повеќе

Види и: плеска (несв.)
заплескаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да тепа некого со шлаканици.
Албански: shpulloj, shpullas
Употреба: Разговорно

затепа повеќе

Види и: тепа (несв.)
затепаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да тепа, да удира.
Албански: fillon të rrah

затолчи повеќе

Види и: толчи (несв.)
затолчат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да удира, да бие.
Албански: bie, godas
претепа
Албански: rrah
Употреба: Преносно значење

заудира повеќе

заудираат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да удира.
Албански: fillon të godas

измава повеќе

измаваат
Вид збор: Глагол, свршен
Истепа, претепа некого.
Употреба: Разговорно

мава повеќе

маваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира, шепа некого или нешто.
Албански: godas, rrah

натепа повеќе

натепаат
Вид збор: Глагол, свршен
Измава некого до некоја мера.
Албански: rrah
(се натепа) Со тепање се задоволи.
Албански: rrah mjaft

пердаши повеќе

пердашат
Вид збор: Глагол, несвршен
Мава, тепа некого.
Албански: rrah
Примери:
Бегај, зашто те фати ли, ќе те пердаши додека сака.

пере повеќе

перат
Вид збор: Глагол, несвршен
тепа
Албански: rrah
Употреба: Дијалектен збор

плуска повеќе

плускаат
Вид збор: Глагол, несвршен
удира, бие, тепа
Албански: godas, bie, rrah

прекрши повеќе

прекршат
Вид збор: Глагол, свршен
Претепа, истепа многу некого.
Албански: rrah, thyej

размава повеќе

(се) размаваат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне силно да мава, удира, тепа.
Примери:
Го налутија, та кога се размава, никој не се виде.

рзне повеќе

рзнат
Вид збор: Глагол, свршен
удира, тупа, чука

рога повеќе

рогаат
Вид збор: Глагол, несвршен
удира, бие, шиба, ’рга

тепа повеќе

(се) тепаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира, нанесува удари, бие.
Албански: rrah, godas

толчи повеќе

толчат
Вид збор: Глагол, несвршен
За град - бие.
Албански: rrah
Употреба: Преносно значење
тепа, победи, победува, совладува
Албански: rrah
Употреба: Преносно значење
тепа, бие
Албански: rrah
Употреба: Преносно значење
(се толчи) се тепа, се бие
Албански: rrah
Употреба: Преносно значење
(се толчи) се удира, се мава
Албански: rrah
Употреба: Архаизам

тупа повеќе

тупаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Тресе прашина од нешто со удирање (со тресалка, тупалка).
Албански: shkund
(со нозе) Удира ритмично.
Албански: godit
(за тапан) чука
Албански: trokas
(се тупа) се удира, се чука
Албански: trokas

тупка повеќе

Види и: тупа (несв.)
тупкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се тупка) удира, чука
Албански: godet
Употреба: Деминутив

тупне повеќе

тупнат
Вид збор: Глагол, свршен
(за срце) чукне
Албански: rreh
Употреба: Медицина
(за тапан) чукне
Албански: godas
(се тупне) се удри
Албански: godas

удира повеќе

Види и: удри (св.)
удираат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се удира) се буфта
Албански: rrah gjoks

удри повеќе

удрат
Вид збор: Глагол, свршен
Со именката како директен предмет.
Албански: bie, mshoj

чука повеќе

чукаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Удира да добие звук, бие.
За срце, крвни садови и сл.
Употреба: Медицина

чукне повеќе

чукнат
Вид збор: Глагол, свршен
удира, мава
Албански: godas

шиба повеќе

шибаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(се шиба) се удира, се мава
Албански: godet

штавува повеќе

Види и: штави (св.)
штавуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
тепа, удира, млати
Албански: rrah, godas
Употреба: Преносно значење , Разговорно