beat up - онтологија

затолчи повеќе

Види и: толчи (несв.)
затолчат
Вид збор: Глагол, свршен
претепа
Албански: rrah
Употреба: Преносно значење

измеси повеќе

Види и: меси (св. и несв.)
измесат
Вид збор: Глагол, свршен
Претепа некого.
Албански: rrah, ngjesh
Употреба: Преносно значење , Разговорно

изнатепа повеќе

Види и: натепа (св.)
изнатепаат
Вид збор: Глагол, свршен
Натепа некого во голема мера.

искастри повеќе

Види и: кастри (несв.)
искастрат
Вид збор: Глагол, свршен
Изнатепа некого.
Албански: rrah, sakatoj
Употреба: Преносно значење , Разговорно

испердаши повеќе

испердашат
Вид збор: Глагол, свршен
Со пердашење истепа, измава.
Албански: rrah
Употреба: Преносно значење

исплеска повеќе

исплескаат
Вид збор: Глагол, свршен
Натепа некого.
Албански: rrah
Употреба: Преносно значење

испотепа повеќе

Види и: истепа (св.)
испотепаат
Вид збор: Глагол, свршен
Натепа повеќемина, сите.
Албански: rrah
Натепа во голема мера, премногу.
Албански: rrah

испретепа повеќе

Види и: претепа (св.)
испретепаат
Вид збор: Глагол, свршен
Претепа во голема мера.

истепа повеќе

Види и: тепа (несв.)
истепаат
Вид збор: Глагол, свршен
Силно, многу натепа некого.
Албански: rrah

набавта повеќе

набавтаат
Вид збор: Глагол, свршен
изнатепа
Албански: rah
Употреба: Преносно значење , Разговорно

наштави повеќе

наштават
Вид збор: Глагол, свршен
изнатепа, претепа
Албански: rrah
Употреба: Преносно значење , Разговорно

подискастри повеќе

Види и: искастри (св.)
подискастрат
Вид збор: Глагол, свршен
Истепа некого помалку или повеќе.

поискастри повеќе

Види и: искастри (св.)
поискастрат
Вид збор: Глагол, свршен
Укорува некого, употреби ќотек како воспитна мерка.
Албански: krasis, rrah
Употреба: Преносно значење

потепа повеќе

потепаат
Вид збор: Глагол, свршен
Тепа малку, кратко време.
Истепа сите (до еден).
(се потепа) Се степа со некого.
(се потепа) Покаже упорност со сите сили да добие нешто.

пребие повеќе

Види и: бие (несв.)
пребијат
Вид збор: Глагол, свршен
претепа
Албански: rrah

претепа повеќе

Види и: тепа (несв.)
претепаат
Вид збор: Глагол, свршен
Силно, многу натепа некого.
Албански: rrah tepër
(се претепа, само во мн.) Се истепаат еден со друг.
Албански: rrah

проплеска повеќе

Види и: плеска (несв.)
проплескаат
Вид збор: Глагол, свршен
Натепа некого во некоја мера, набрзина.
Албански: rrah
Употреба: Преносно значење , Разговорно

штави повеќе

штават
Вид збор: Глагол, свршен
избие, истепа, изудира
Албански: rrah, godas
Употреба: Преносно значење , Разговорно
Примери:
Ако те фатам, убаво ќе те штавам.