bear - онтологија

врзе повеќе

врзат
Вид збор: Глагол, свршен
За растение - заврзе плод.
Албански: lidh
Употреба: Ботаника , Преносно значење

дандиса повеќе

дандисаат
Вид збор: Глагол, свршен
издржи, поднесе
Употреба: Разговорно

додржи повеќе

додржат
Вид збор: Глагол, свршен
Издржи, одржи, зачува до крај.
Албански: duroj

зараѓа повеќе

Види и: раѓа (несв.)
(се) зараѓаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да раѓа.

затрае повеќе

Види и: трае (несв.)
затраат
Вид збор: Глагол, свршен
(се затрае) Додржи, издржи наплив на емоции.
Албански: duroj

зачне повеќе

зачнат
Вид збор: Глагол, свршен
(се зачне) се зароди
Албански: lind
Употреба: Преносно значење

здобие повеќе

здобијат
Вид збор: Глагол, свршен
(се здобие) се роди
Албански: lind
Употреба: Народна поезија

издржи повеќе

издржат
Вид збор: Глагол, свршен
Докрепи, се држи да остане неоштетен.
Албански: duroj, rezistoj, mbaj

издудне повеќе

издуднат
Вид збор: Глагол, свршен
Роди дете.
Албански: lind
Употреба: Груб збор , Преносно значење

изнараѓа повеќе

Види и: изнароди (св.)
изнараѓаат
Вид збор: Глагол, свршен
изнароди

износи повеќе

износат
Вид збор: Глагол, свршен
За бременост - носи плод до крај, до времето за раѓање.
Албански: mbaj, mbart
Употреба: Медицина

изроди повеќе

изродат
Вид збор: Глагол, свршен
Роди, народи деца во голем број.
Албански: lind
(се изроди) Заврши со раѓање.
Албански: lind

крепи повеќе

крепат
Вид збор: Глагол, несвршен
Поднесува, издржува определена тежина.
Албански: mbaj

нараѓа повеќе

Види и: раѓа (несв.)
нараѓаат
Вид збор: Глагол, свршен
Роди многу деца.
Албански: lind shumë fëmijë
(се нараѓа) Се задоволи, се засити, се измори од раѓање.
Албански: lindi shumë

народи повеќе

народат
Вид збор: Глагол, свршен
Роди многу, голем број (деца) или големо количество (грозје, плодови).
Албански: lindë, pjellë
(се народи) Се роди многу, се намножи.
Албански: u shumua

оброди повеќе

обродат
Вид збор: Глагол, свршен
(се оброди) Се роди во голем број.
Албански: lind, shtohet nësasi të madhe

плоди повеќе

плодат
Вид збор: Глагол, несвршен
создава, пораѓа
Албански: lind, krijoj
Употреба: Преносно значење , Ретко

поднесе повеќе

поднесат
Вид збор: Глагол, свршен
(се поднесе) Се трпи, издржува заемно, еден со друг.
Албански: duroj

породи повеќе

породат
Вид збор: Глагол, свршен
(се породи) За жена - роди, добие дете.
Албански: lind
Употреба: Медицина

постигне повеќе

постигнат
Вид збор: Глагол, свршен
роди
Албански: lind
Употреба: Народна поезија
(се постигне) се породи
Албански: lindi
Употреба: Народна поезија

прероди повеќе

преродат
Вид збор: Глагол, свршен
Роди изобилно род.
Албански: bereqet i tepërt
Употреба: Ретко

раѓа повеќе

раѓаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Дава живот некому, добива сопствено дете.
Албански: lind
Употреба: Медицина
За женско животно - добива мало.
Албански: lind
Употреба: Зоологија
За дрво, растение, земја - дава плод.
Албански: lulzon
Употреба: Ботаника

роди повеќе

(се) родат
Вид збор: Глагол, свршен
Донесува дете или младо на свет.
Употреба: Разговорно

сноси повеќе

Види и: носи (св. и несв.)
сносат
Вид збор: Глагол, несвршен
трпи, поднесува, прифаќа
Српски: сносити

стигне повеќе

стигнат
Вид збор: Глагол, свршен
Добие дете.
Албански: lind
Употреба: Архаизам

трпи повеќе

трпат
Вид збор: Глагол, несвршен
Трае, издржува нешто во текот на подолго време.
Албански: duroj
поднесува
Албански: jap
(се трпи) Се поднесува меѓусебно.
Албански: duroj