base - онтологија

база повеќе

мн. бази
Вид збор: Именка, женски род
основа, темел, подлога
Албански: bazë, themel
(само едн.) Почеток од кој и врз кој нешто се прави, се гради и се продолжува, се развива.
Албански: themel
Супстанција што се соединува со киселините и ги неутрализира градејќи сол.
Албански: bazë
Употреба: Хемија
Собирно место за концентрација на воени единици и за нивно снабдување и опслужување (подалеку од главните сили во земјата или надвор од неа).
Албански: bazë
Употреба: Воен термин

основ повеќе

(едн.) основот
Вид збор: Именка, машки род
основица
Албански: bazë

основа повеќе

мн. основи
Вид збор: Именка, женски род
Дел од зборот што обично не се менува на кој се додаваат наставки.
Албански: rrënjë
Употреба: Граматика
база
Албански: bazë
Употреба: Хемија

основица повеќе

Види и: основа (ж.)
мн. основица
Вид збор: Именка, женски род
база, основа
Албански: bazë
основа
Албански: bazë
Употреба: Математика

подлога повеќе

мн. подлоги
Вид збор: Именка, женски род
Основа, темел, база на што се гради објект, се поставува нешто друго.
Албански: bazë
Употреба: Архитектура и градба
Тоа што е во основата на нешто, на што се прави, се нанесува нешто друго.
Албански: bazë, themel

подметнувач повеќе

мн. подметнувачи
Вид збор: Именка, машки род
Предмет што се подметнува под нешто.
Албански: nënshtresë

почва повеќе

мн. почви
Вид збор: Именка, женски род
основа, база
Албански: bazë. themel
Употреба: Преносно значење

супстрат повеќе

мн. супстрати
Вид збор: Именка, машки род
подлога, основа, темел
Албански: bazë
Употреба: Преносно значење

темел повеќе

мн. темели
Вид збор: Именка, машки род
Основа на нешто.
Албански: bazë
Употреба: Преносно значење
Примери:
Темелите на новото општество

упориште повеќе

Види и: потпор (м.)
мн. упоришта
Вид збор: Именка, среден род
потпор
Албански: venstrehim, qëndres
Место што нуди заштита или е главна поддршка за отпор.
Албански: bazë
Примери:
упориште на востаниците

фундамент повеќе

мн. фундаменти
Вид збор: Именка, машки род
подлога, база
Албански: fundament
Употреба: Преносно значење
Примери:
Моите тврдења имаат цврст фундамент.

цокле повеќе

мн. цоклиња
Вид збор: Именка, среден род
Долен дел на ѕид, обично бојадисан со мрсна боја.
Германски: Sockel Албански: bazament
Употреба: Архитектура и градба
Долен дел од плакар или шкаф што овозможува подобра стабилност.
Германски: Sockel
Употреба: Преносно значење