barker - онтологија

барабанџија повеќе

мн. барабанџии
Вид збор: Именка, машки род
Службен известувач што се огласувал со барабан.
Албански: lajmëtar me daulle
Употреба: Архаизам

викач повеќе

мн. викачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што објавува нешто, што повикува некого, обично по судски налог.
Албански: bërtitës
Употреба: Архаизам

извикувач повеќе

Види и: извика (св.)
мн. извикувачи
Вид збор: Именка, машки род
Тој што извикува.

протуѓер повеќе

мн. протуѓери
Вид збор: Именка, машки род
Лице што јавно ги соопштува вестите на улица, со викање.
Употреба: Архаизам

телал повеќе

мн. телали
Вид збор: Именка, машки род
Гласник, службен објавувач на некакви вести со викање, барабанџија.
Турски: tellal Албански: telall, lajmëtar
Употреба: Архаизам
Примери:
Телал вика по чаршија.

тељал повеќе

Види и: телал (м.)
мн. тељали
Вид збор: Именка, машки род
телал
Турски: tellal
Употреба: Архаизам