bark - онтологија

авка повеќе

авкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За куче - испушта специфичен звук, лае со смален интензитет.
Албански: leh
Зборува нешто брзо и со повисок тон, без некое значење прави врева.
Албански: leh
Употреба: Пејоратив , Преносно значење

долае повеќе

долаат
Вид збор: Глагол, свршен
Престане да лае.

залае повеќе

Види и: лае (несв.)
залаам
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да лае, се огласи со лаење.

заџавка повеќе

заџавкаат
Вид збор: Глагол, свршен
(се заџавка)
Албански: leh

излае повеќе

излаат
Вид збор: Глагол, свршен
За куче - се огласи со лаење.
Албански: leh

лавка повеќе

лавкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
лае
Употреба: Деминутив

лавне повеќе

лавнат
Вид збор: Глагол, свршен
лае

лае повеќе

лаат
Вид збор: Глагол, несвршен
За куче - испушта звук што се претставува како ав-ав.
Албански: leh
Употреба: Биологија

налае повеќе

(се) налаат
Вид збор: Глагол, свршен
За пес - лае долго, додека му се лае.
Албански: leh gjatë

полае повеќе

Види и: лае (несв.)
полаат
Вид збор: Глагол, свршен
Лае малку, кратко време.

разлае повеќе

Види и: лае (несв.)
разјалат
Вид збор: Глагол, свршен
Раздразни куче за да почне да лае.
Албански: shtin të leh
Примери:
Тивко, ќе ги разлаеш кучињата.
(се разлае) За куче - почне многу да лае.
Албански: leh shumë
Примери:
кучињата се разлајале.

рвајчи повеќе

рвајчат
Вид збор: Глагол, несвршен
(за куче) - квичи, руе
Примери:
Петли пеат, бабо, пци рвајчат.

слае повеќе

слајат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне одеднаш да лае.
Примери:
Кучињата слајале по нив.

слајува повеќе

Види и: слае (св.)
слајуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
слае

џавка повеќе

џавкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
лае, кевка