bang - онтологија

бабне повеќе

бабне
Вид збор: Глагол, свршен
Силно удри.
Албански: përplasë, godas fort

бубнува повеќе

бубниваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Треснува, предизвикувајќи специфичен звук.
Албански: përplas

буфка повеќе

Види и: буфта (несв.)
(се) буфкаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Треска, удира силно предизвикувајќи шум, соодветен звук.

буфта повеќе

(се) буфтаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Треска, удира силно предизвикувајќи соодветен шум.
Албански: përplas

ждринготи повеќе

ждринготат
Вид збор: Глагол, несвршен
Испушта силни и испрекинати звуци.

загрми повеќе

Види и: грми (несв.)
загрмат
Вид збор: Глагол, свршен
За оружје - почне да пука, запука.
Албански: kërset

запука повеќе

запукаат
Вид збор: Глагол, свршен
За оружје - почне да пука.
Албански: kërsas, gjuaj

затрескоти повеќе

затрескотат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да трескоти.

затрешти повеќе

затрештат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне да трешти.
Албански: bëj zhurmë
За гром, молња и сл. - удри, тресне.
Албански: krismë

збувта повеќе

Види и: бувта (несв.)
збувтаат
Вид збор: Глагол, свршен
Одеднаш почне да бувта.
Албански: kërsas

изгрми повеќе

Види и: грми (несв.)
изгрмат
Вид збор: Глагол, свршен
Пукне од пушка, викне силно како да грми.
Албански: krismë, kërset
Употреба: Преносно значење

испука повеќе

испукаат
Вид збор: Глагол, свршен
Заврши со пукање муниција и др.
Албански: mbaroj krismën

клопне повеќе

клопнат
Вид збор: Глагол, свршен
Удри, испушти клопот.

пука повеќе

пукаат
Вид збор: Глагол, несвршен
При кршење добива пукнатини, проследено со пукот.
Албански: zhurmë
Експлозивно тело, мина и сл. се распрска со пукот.
Албански: zhurmë

растропа повеќе

Види и: тропа (несв.)
(се) растропаат
Вид збор: Глагол, свршен
Почне силно да лупа, удира.
Примери:
Кога ќе се растропаат мајсторите.

спукоти повеќе

спукотат
Вид збор: Глагол, свршен
припука
Албански: kërsas

стреска повеќе

стрескаат
Вид збор: Глагол, свршен
Наеднаш почне да треска.

треска повеќе

трескаат
Вид збор: Глагол, несвршен
(непреод.) Прави голем шум, трескот.
Албански: zhurmë

трескоти повеќе

трескотат
Вид збор: Глагол, несвршен
треска, праска, пука