baker - онтологија

лебар повеќе

мн. лебари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што пече и продава леб.
Албански: furraxhi

пекар повеќе

мн. пекари
Вид збор: Именка, машки род
Тој што пече леб и други печива.
Албански: bukëpjekës
Употреба: Гастрономија
Тој што продава леб и други печива.
Албански: furrtar
Употреба: Економија

симитчија повеќе

мн. симитчии
Вид збор: Именка, машки род
Човек што прави и продава симиди.
Турски: simitçi

симиџија повеќе

Види и: симитчија (м.)
мн. симиџии
Вид збор: Именка, машки род
симитчија
Употреба: Архаизам

сомунџија повеќе

мн. сомунџии
Вид збор: Именка, машки род
Пекар и продавач на сомун.
Албански: somunxhi, furrtar
Употреба: Економија , Разговорно

ќајџија повеќе

мн. ќајџии
Вид збор: Именка, машки род
Фурнаџија што прави ќај.

фурнаџија повеќе

мн. фурнаџии
Вид збор: Именка, машки род
Пекар, лебар, лице што пече леб, пецива, што работи во фурна.
Турски: fırıncı
Употреба: Разговорно

фурнаџика повеќе

Види и: фурнаџија (м.)
мн. фурнаџики
Вид збор: Именка, женски род
За жена фурнаџија.
Употреба: Разговорно