avoid - онтологија

бега повеќе

бегаат
Вид збор: Глагол, несвршен
Се истава, се губи, одбегнува.
Албански: ikë, shmang

избегне повеќе

избегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Спречи несакан настан, ситуација.
Албански: shmang

избегнува повеќе

избегнуваат
Вид збор: Глагол, несвршен
Одбегнува, намерно изостава средба со некого.
Албански: anuloj

одбегне повеќе

одбегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Избегне средба со некого, не сака да види некого.
Албански: shmangem
Избегне нешто, се тргне, се заштити од нешто.
Албански: shmangem, largohem

одмине повеќе

одминат
Вид збор: Глагол, свршен
Избегне, не обрне внимание на некого или на нешто.
Албански: shmang, largoj

поодбегне повеќе

Види и: одбегне (св.)
поодбегнат
Вид збор: Глагол, свршен
Одбегне, избегне малку, донекаде нешто или некого.
Албански: shmang, largoj, menjanoj

страни повеќе

странат
Вид збор: Глагол, несвршен
Оддалечување од некој, избегнување.
Албански: duke shmangur
Примери:
Иван некако странеше од нас.

чепи повеќе

(се) чепат
Вид збор: Глагол, несвршен
се извлекува, искрадува
Употреба: Разговорно
Примери:
Дали ќе се согласи тој да ја изврши оваа задача или пак ќе почне да се чепи.