avenue - онтологија

авенија повеќе

мн. авении
Вид збор: Именка, женски род
Широка градска улица, најчесто со дрвореди и цвеќиња.

дрворед повеќе

мн. дрвореди
Вид збор: Именка, машки род
Засадени дрвја во ред покрај улици, булевари и сл.

проспект повеќе

мн. проспекти
Вид збор: Именка, машки род
Широка улица, авенија.
Албански: bulevard
Употреба: Архитектура и градба