attract - онтологија

врзе повеќе

врзат
Вид збор: Глагол, свршен
Приврзе, придобие за нешто, освои.
Албански: lidh, përfitoj
Употреба: Преносно значење

завлече повеќе

завлечат
Вид збор: Глагол, свршен
привлече, заведе
Албански: tërheq

магнетизира повеќе

магнетизираат
Вид збор: Глагол, свршен и несвршен
привлекува
Албански: tërheq
Употреба: Преносно значење

маѓепса повеќе

маѓепсаат
Вид збор: Глагол, свршен
Привлече, заведе.
Албански: tërheq
Употреба: Преносно значење

намами повеќе

Види и: мами (несв.)
намамат
Вид збор: Глагол, свршен
Се најде привлечен од нешто.
Албански: tërheq, josh
Употреба: Преносно значење

опие повеќе

опијат
Вид збор: Глагол, свршен
Плени со своите особини.
Албански: tërheq
Употреба: Преносно значење
(се опие) Се занесе, се замае.
Албански: kënaq
Употреба: Преносно значење

попривлече повеќе

Види и: привлече (св.)
попривлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика интерес, внимание, љубопитност и сл.

привлече повеќе

привлечат
Вид збор: Глагол, свршен
Предизвика интерес, љубопитство и сл.
Албански: tërheq
Предизвика внимание.
Албански: tërheq
Предизвика симпатии кај некого.
Албански: tërheq, josh
(се привлече) Почувствува меѓусебна привлечност, симпатија.
Албански: tërheq, josh

примами повеќе

примамат
Вид збор: Глагол, свршен
Се најде привлечен од некого.
Албански: tërheq, josh
Употреба: Преносно значење

собере повеќе

соберат
Вид збор: Глагол, свршен
Привлече на своја страна, придобие.
Албански: tërheq