attic - онтологија

атик повеќе

атикот
Вид збор: Именка, машки род
Поткровје или просторија во поткровјето.

петар повеќе

Вид збор: Именка, машки род
Над таван во секоја куќа.
Албански: hapsirë në tavan
Употреба: Архитектура и градба
Примери:
(разг.) Кожата на петар.

покрив повеќе

мн. покриви
Вид збор: Именка, машки род
Простор за живеење на горниот дел од куќата, под покривот.
Албански: nënkulm
Употреба: Архитектура и градба

поткровје повеќе

мн. поткровја
Вид збор: Именка, среден род
Стан под покривот на куќа или зграда.
Албански: nënkulm
Употреба: Архитектура и градба
Просторија под покривот на куќата.
Албански: nënkulm
Употреба: Архитектура и градба

потпокрив повеќе

мн. потпокриви
Вид збор: Именка, машки род
Просторот под покривот на куќата.

таван повеќе

мн. тавани
Вид збор: Именка, машки род
Просторот под покривот.
Турски: tavan Албански: tavan, nënkulm
Употреба: Архитектура и градба